Как се отразява върху здравето рисковото шофиране. Интересния експеримент бе проведен

...
Как се отразява върху здравето рисковото шофиране. Интересния експеримент бе проведен
Коментари Харесай

От София до Пловдив по АМ Тракия: Каране в лява лента, засичане, присветване при изпреварване, неспазване на дистанция

Как се отразява върху здравето рисковото шофиране. Интересния експеримент бе извършен от журналиста от bTV Eмил Митев. Той дружно с специалиста от организация " Безопасност на придвижването по пътищата "  Мария Ангелова тестват няколко компонента - какво е времетраенето по Автомагистрала " Тракия " от София до Пловдив, в случай че се кара на отиване със 140 км в час и на връщане към столицата със 110 км/ч. Също по този начин и какъв е разходът на гориво за пътя сред двата най-големи града в България. Двамата тестват и може би и най-важния компонент- по какъв начин се отразява физически и душевен рисковото рисковото шофиране:

За да разберем дали с високата скорост идва и високото кръвно - слагаме холтер. Уредът мери кръвно налягане и пулс на равни шпации.

Караме с оптимално позволената скорост - 140 км в час. С излизането на автомагистралата обстановките пред нас стартират. Първата - каране в лява лента.

Той си кара от 5 минута в лява лента. Това вярно ли е?

" Не е вярно. Той имаше хиляди пъти опцията да отбие в извънредно дясна, тъй че да обезпечи опция на друго по-мощни и бързи от него да изпреварят. Той просто е решил, че това е по-бързата лента и изобщо не се преценява с останалите участници в придвижването ", сподели Мария Ангелова.

Трябва ли да му святкаме и да го натискаме?

" Не. Не бих споделила. Това е експанзията. Единия от разновидностите. По-скоро да го изчакаме. По автомагистралите това е най-честото държание - заема се лява лента и се кара от София до Пловдив. Не би трябвало да е по този начин. Тази лента се употребява най-много за изпреварване и тя би трябвало да бъде свободна ", сподели специалистът.

Минути по-късно - втора напрегната обстановка. Луксозен автомобил е на дълги-къси зад нас.

" Този, който ни присветна извърши най-малко две нарушавания. Казвам най-малко две, тъй като може да има и още, които не ни вършат усещане. Първото беше - страшна превишена скорост. Ние се движим със 140, а аз го виждам към този момент най-малко на километър-километър и нещо пред нас. С каква скорост би трябвало да се движи той. Първото е превишена скорост. Второ - той с държанието си основава заплаха за различен участник в придвижването. Той не знае какъв брой е умел и по какъв начин ще реагира на такова присвяткване. И третото нарушаване, което ми идва, че той не съблюдава отдалеченост ", уточни Ангелова.

Трябва ли ние да го стопираме - виждаме го, че е с превишена скорост и да споделяме " Ние се движим с оптималната скорост. Той ще кара зад нас "?

" В никакъв случай. Трябва да му създадем място. Ние би трябвало да отидем там, където законът е споделил да продължим шофирането ", сподели Ангелова.

И поредна обстановка - трансформиралото се в " класика за родните пътища " - засичане.

" Предприемайки изпреварване по този начин би трябвало да го предприемем, че да се съобразим с водачите пред, зад и настрана от нас. Ако ние не им пречим по някакъв метод тогава подхващаме нашето изпреварване ", уточни тя.

В нарушение ли сме, ако им попречим?

" Да, да несъмнено. Това е погрешно осъществена маневра при изпреварване ", безапелационна бе Ангелова.

Скоро стигаме крайната цел. Точно час по-късно сме към този момент в Пловдив и стопираме таймера на час и една минута. Изхарчили сме 7,5 литра нафта. Отново зареждаме. След къса отмора за кафе, успокояваме пулса и поемаме още веднъж към София.

Този път поддържаме скорост 100-110 км в час. Рискови обстановки няма. Достигаме столицата след час и 7 минути. Иначе казано със 6 минути по-бавно. Разход на гориво - 7,2 литра.

" Безспорно вторият път беше доста по-спокойно ", безапелационна бе Ангелова.

Експериментът ни завършва още веднъж в столичната болница " Св. Анна ". Кардиологът проф. Арман Постаджян преглежда данните от холтера.

" Добрата вест е, че кръвното ви е в границите на естественото т.е. към 126 на 84. Жив сте. Нищо ви няма. Пулсът ви е подобен, какъвто се чака да бъде в тази горещина - почти 80 удара в минута ", сподели проф. Арман Постаджян.

" При бързото каране има по изразена реакция на повишаване на кръвното налягане, която по отношение на покоя е към 15 мм живак. Спрямо по-бавното каране е към 10 мм живак, което по никакъв начин не е малко, в случай че това е в нескончаем интервал от време. И това е в случай, че на открито е 40 градуса. Обикновено би трябвал ода реагираме с по-ниско кръвно налягане, тъй като съдовете се отпуска и кръвното пада. Но ето тласък, който би покачил едно артериално налягане. По време на бързото каране очевидно напрежението е било по-голямо, по отношение на, одобряваме за пример, времето за отмора ", безапелационен бе професорът.

Изводът - високата скорост носи със себе си и повече напрежение. А всеки преценя дали преднината от 6 минути си заслужава рисковете.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР